Pages

28. aprill 2018

SWEET 16♡

Oeh tuligi ära, olen nüüd ametlikult 16!!! 
Hommik algas lauluga, nagu ikka meie peres, kallid-musid-kingitused-koogil põlev küünal ja kevadised lilleõied. Ekstra armas roosikuhi Tallinna vanaemalt, kes kohe oskab üllatusi teha.



Sünnipäevadest nii palju, et tavaliselt olen pidanud alati kaks pidu - üks sõpradega ja teine sugulastega. Eraldi on hea tähistada sellepärast, et saan kõigile inimestele keskenduda ning nendega suhelda. Sel aastal midagi suurt ei plaaninud, mõne kõige kallima sõbrannaga tegime minu armsas kodus mõnusa olemise hea söögi ja filmiklassikaga. Nagunii tuleb varsti üheksanda klassi lõpetamine, eks siis näen kõiki sugulasi ja kallistan nendega topelt. On jälle põhjust tähistada, gümnaasium ootab!
Sel aastal otsustasin seega, et 28 aprill on minu päev. Ma teen kõike seda mida mina tahan, söön seda mida mina tahan ja olen koos nende inimestega kellega mina tahan koos olla. Hea mõte, mis?!






Sõitsime perega Viljandisse, ma lihtsalt armastan seda omapärase arhidektuuriga linna, nii armas väike ja hubane kohake. Tänud emps, et eelmisel suvel mind sellesse linna armuma panid 😊 Ma arvan, et kui ma Tartus ei elaks, siis elaksin kindlasti Viljandis. Jalutasime mööda linna ja astusime sisse kohtadesse, mis teele jäid. Uitasime ordulinnuse varemate läheduses ning käisime järve ääreski ära. Külastasime minu lemmiklemmiklemmik kohvikut (Rohelise maja pood ja kohvik). See on mõnus, hubane ja kena kohake, kus pannakse proovile maitsemeeled ja röövitakse heas mõttes igaveseks su süda. Kevadel-suvel saab lisaks einestada aias, kus õitsevad õunapuud ja laudadel on suured vaasid heinamaalt korjatud õitega, igal sammul on meeldivad ettekandjad ja igas ampsus või lonksus ootamas üllatus. Mulle meeldib, et seal on kõik kuidagi nii lihtne ja armas, samas soe ja kodune. Võlu lisavad armsad vanaaegsed taldrikud, kõik erinevad, millelt hõrgutavaid/võrgutavaid kooke serveeritakse. 




























Seekord sõin kanasalatit, julgen soojalt soovitada. Ports oli üllatavalt suur, sain sellest kõhu täis ja nautisin iga suutäit. Jõin tumeda röstiga latte, minu arvates on seal kõige parem kohv üldse ja lõpetuseks võtsin toorjuustu brownie. Brownie koosnes kolmest kihist ja õigeid sõnu leidmata võin öelda, et kogu kooslus oli maitsetelt tasakaalus ning lihtsalt võrratu. 
Nagu juba tunduda võib, siis ega vist keegi ei suuda minust rohkem, seda kohvikut ülistada, nii et lõpetan parem ja soovitan teil endil seal aeg hetkeks maha võtta.






Minu päev läks korda, oli täpselt selline nagu lootsin ja salamisi soovisin. Tänud mu armas perekond! Minu 16 on kindlasti sweet (magus), plaanin seda nautida ning jagada ka edaspidi oma tegevusi ning teekonda teiega.
17 peab aastajagu ootama, kohtun sinuga 28. aprill 2019 :)
















Päikest!
G

26. aprill 2018

Kas sina sööksid umbrohtu?

EI, oleksin ma kohe kindlasti vastanud veel paar nädalat tagasi. Kodus on meid pehmelt öeldes tabanud umbrohu hullus, või no õigemini minu ema. Ta mitte ainult ei rohi oma peenraid tärkavatest taimedest, vaid korjab neid ka mujalt kokku. Ma võin julgelt öelda, et naadist ja nõgesest tehtud erinevad toidud on siiani olnud väga maitsvad, ja ma ei jõua ära oodata, kuna nurmenukud ja kuusevõrsed kosuvad, et neid samuti erinevates toitudes maitsta. Täna räägin natuke naadist, miks see kasulik on ja mida üldse sellega teha. Eelkõige peetakse meil naati umbrohuks, ometi näiteks keskajal koheldi seda taime kui pühaduseürti. Naadilehtedel on palju häid raviomadusi ja ka toitudes maitsevad need väga hästi.

Miks võiks naati ikkagi süüa? Põhjusi on mitmeid:

*Naat on eriti rikas E-vitamiini poolest.
*Naat sisaldab rohkesti C-vitamiini, eeterlikke õlisid, antioksüdante, mineraal-ja kiudaineid.
*Naadilehed sisaldavad rohkesti rauda.
*Noored lehed soodustavad liigse vee eemaldamist organismist, parandavad seedeelundite tegevust ja leevendavad põletikke.
*Külmetuse tõrjumiseks.
*Naadist valmistatud toit on kergesti omastatav ja puhastab organismi.






Mida naadist teha?
*Parim on süüa seda värskelt.
*Lisada salatitesse, suppidesse ja vormiroogadesse.
*Naadist saad teed valmistada.
*Naadilehed rikastavad liha-ja kalaroogi.
Naati saab tarvitada kogu suve jooksul, aga korja ikkagi noori naadilehti. Lehed võid pista ka näiteks sügavkülma.
Jagan teiega ühte lihtsat ja maitsvat retsepti, mis on raamatust "Kevadtoidud". Pestot saab näiteks röstsaiale määrida, segada spagettidega, valmistada pesto pirukaid jne. 

NAADIPESTO
KOOSTISAINED:
3-4 dl noori naadilehti
2 küüslauguküünt
2 sl sidrunimahla
2-3 sl seedermänni- või päevalilleseemneid
50 g riivitud parmesani või Västerbottensosti juustu
u 0,5 dl väärisoliiviõli (extra virgin)
soola, pipart



































                                                                                                  VALMISTAMINE:
1. Purusta pestud, kuivad naadid koos kõigi teiste koostisosadega (v.a oliiviõli) köögikombainis või blendris.
2. Seejärel lisa ka oliiviõli ja surista ühtlaseks.
3. Tõsta purki ja hoia külmas, säilib nädal aega. 





























Kevadel kulub meile kõigile üks vitmiinipomm ära ja seda veel meie oma aiast äsja tärganud umbrohust 😊
G

1. aprill 2018

Kaerahelvestega saab teha imet

Okei, ma poleks kunagi arvanud, et seda ütlen, aga mulle maitseb puder. Täitsa veider, aga mulle tõesti maitseb. Mul on koguaeg hommikuti söömisega probleeme olnud, ma lihtsalt ei suuda enne kooli, umbes kl 7 midagi süüa, mu organism pole veel ärganud. Ma tean, kõik ütlevad et peab sööma aga... Üldiselt ongi mu esimene toit koolipäevadel kl 12 koolis, vahel võtan kooli smuuti kaasa kui jõuan hommikul selle kokku suristada, seda joon tavaliselt enne kl 12. Nädalavahetusel on välja kujunenud pudruhommikud, kuna ärkan natuke hiljem, siis suudab keha söögi vastu võtta ja mul on aega kokata.





Üks minu ja kindlasti paljude teiste eeskujuks on armas, soe ja enesekindel Merilin Taimre, tuntud kui Paljas Porgand blogi autor. http://www.paljasporgand.ee/    Kirjutab trennist, söömisest ja paljust muust. Mingi aeg tuli uudis, et tal tuleb raamat välja (vist juba kolmas, esimese kahe raamatuga ma kursis ei ole) „Mu süda kuulub pudrule-soolasele ja magusale”. Teadsin kohe, et selle raamatu esitlusele tahan kindlasti minna, sest tema seni jagatud retseptid on mulle huvi pakkunud ja näost-näkku kohtumine poleks ju ka mitte halb mõte. 



Raamat on mitmekülgne, leidub magusaid aga ka soolaseid putrusid, selliste koostisosadega mida ise kunagi üldjuhul ei kasutaks. Põhimõtteliselt sööd putru, aga ei saagi aru, et tegu on pudruga. Putrude sisse on lisatud näiteks  lillkapsast ja suvikõrvitsat. Raamatus on nt Kitsejuustu-punapeedipuder, Tiramisu-puder, Võine kukeseenepuder jne. Minu südame ja kõhu on võitnud hetkel Banaanikoogipuder... IMELINE!!!
PS Raamat on müügil kõikides raamatupoodides. https://www.rahvaraamat.ee/p/mu-süda-kuulub-pudrule-soolasele-ja-magusale/1012983/et?isbn=9789949819935
Jagan teiega retsepti :)mis on raamatust "Mu süda kuulub pudrule-soolasele ja magusale" (Ise lisasin pähklivõi)

BANAANIKOOGIPUDER
Ühele:
1banaan
100g munavalgeid (umbes 2 munavalget)
35g kaerahelbeid
30g tumedat šokolaadi
natuke vanilliekstrakti
kaneeli
mandlipiima
soovi korral marju

Küpseta banaan ahjus kõrgel kuumusel pehmeks ja kuldseks. Keeda kaerahelbed mandlipiimaga pehmeks.Lisa munavalged ja klopi vahtu. Kui puder on kohev, eemalda pott tulelt. Püreesta banaan kahvliga ja sega pudru sisse. Maitsesta puder kaneeli ja vanilliekstraktiga. Serveeri šokolaadi ja marjadega või näiteks hoopis pähklivõiga.
#paljasporgand
Puder ruulib :)
G
Copyright @ Don't just exist, live. Blog Design by KotrynaBassDesign